torsdag 16. februar 2012

Feature reportasje

Her har jeg tatt utgangspunkt i en reportasje om en jente det står meget stor respekt av, fra serien Ingen grenser, med Lars Monsen. Denne reportasjen er om en av deltagerne, Birgit som er lam fra livet og ned.
Stopp trygding av arbeidsfør ungdom   At disse menneskene klarer å gjennomføre en slik tur er rett og slett imponerende! Vil tro at mange av oss "normale" hadde slitt stort med å gjennomføre turen. Her blir de altså oppfordret til å søke uføretrygd av NAV.
Så hvordan passer denne inn i sjangeren Feature?
Den appellerer i høyeste grad til følelser, og bygger sympatier og antipatier. Noen den gjør med tanke på det denne jenta har gjennomført. Artikkelen forteller også historien om jentas møte med NAV systemet. Det blir også belyst flere sider av saken, der det blir påpekt at hun ikke er alene i denne situasjonen, og at det er NAV selv som anbefaler henne å bli uføretrygdet mot hennes vilje.
Dette til tross for at NAV har mottoet: "Arbeid først". Artikkelen hadde sikkert ikke hatt samme virkningen om journalisten besøkte en hvilken som helst av de andre funksjonshemmede som har fått samme rådene av NAV. Denne jenta og resten av gjengen i serien har stått frem på Norsk tv i beste sendetid, og vist hva de funksjonshemmede er gode for.
Sist men ikke minst så følger denne artikkelen skrivemodellen "fisken". Der den fenger oss lesere fra starten, og holder et fast grep. Bygger opp historien med å fortelle om hvordan systemet virker fra forskjellige synspunkter.  Der det blir avsluttet med at saken skal helt opp på regjeringsnivå.
Artikkelen har vertfall appellert til meg, og sikkert veldig mange andre som har fulgt med på hva disse menneskene har gjort!

1 kommentar:

  1. Her har du fått med deg og argumentert godt for hvorfor denne artikkelen er en feature.

    Men jeg vil videre kommentere at Østegaard mener personifisering øker nyhetsverdien, og budskapet i artikkelen blir formidlet gjennom å bruke mennesker. I tillegg er artikkelen av slik art at den geografiske nærheten ikke har noe å si, siden denne jenten er representant for andre ungdommer i Norge, som er i samme situasjon.

    SvarSlett