I den senere tid har det vert en utvikling der nettbaserte løsninger har tatt over en del oppgaver som tidligere krevde store og tunge programmer. Og hva er så cloud computing? Det er et utrykk for å definere at det meste blir flyttet over på nettbaserte løsninger. Slik som Google Documents, picasa og dropbox. Og sikkert mange andre... Denne utviklingen har ført til at det ikke kreves så mye av det utstyret som brukes lokalt. Du trenger i praksis kun en oppdatert nettleser. Hvilken plattform du bruker (Mac, Windows eller Linux) har i praksis ikke så mye å bety.
Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har opplevd at elever ikke kan arbeide med en gitt oppgave fordi de mangler riktig software eller at filen er borte, slettet eller at pc`n har kræsja. Med nettbaserte løsninger vil et slikt problem være en saga blått.
Så hva er bakdelen med "cloud computing"...? Egentlig ikke så mange, men du er avhengig av å være oppkoblet på nettet for at systemet skal virke. Du er altså avhengig av at infrastrukturen på skolen virker hele tiden. Dersom infrastrukturen er dårlig eller ustabil, vil ikke dette systemet virke særlig godt.
Skal man spå inn i fremtiden, så går utviklingen i retning av mere bruk av "skyene". Jeg ser store muligheter skolen kan utnytte her. Men det krever også at skolen har en infrastruktur som virker. På vår skole bruker vi mange nettbaserte løsninger som verktøy til daglig. Ikke alle er like raske funksjonelle som de burde. skolearena er et eksempel på dette. Et stort og tregt system for å føre fravær i tillegg til en del andre administrative oppgaver. Det er ikke mange som bruker det på den måten det er tenkt fordi det har blitt en "tidstyv". Hvorfor ikke lage en enkel "app" for føring av fravær? Blir for dumt å gå rundt med papir og blyant og føre inn i ettertid.
Andre kommersielle aktører som Google imponerer meg langt mere når det gjelder "cloud computing". Her har skolen store muligheter til å bruke et godt utviklet system. Jeg vil tør å påstå at de har det aller meste som skal til for å gi eleven god digital kompetanse. Siden vi snakker om en kommersiell aktør, så finnes det også her en del momenter man må ta høyde for. Som for eksempel: Hva er lurt å dele med andre? Hvordan forholde seg til reklamen?
For å konkludere: Så mener jeg at Cloud computing i skolen byr på mange stor muligheter, så fremt at infrastrukturen fungerer som den skal.
Har du tenkt på det med personvern og sikkerhet?
SvarSlettJeg mener at man bør si "Ja takk begge deler". Eleven trenger å mestre et bredt spekter av plattformer. Det er da det som er digital kompetanse. De må kunne bruke det verktøyet de har bruk for i den aktuelle oppgaven de skal gjøre.
SvarSlettDette begrepet har jeg selv skrevet et blogginnlegg om. Jeg er enig med den konklusjonen du kommer med i ditt innlegg. Cloud computing i skolen byr på mange store muligheter, hvis infrastrukturen fungerer som den skal. Jeg er også enig med deg når du sier at vi blir veldig sårbare om vi gjør oss altfor avhengig av den. Jeg skriver i mitt innlegg at en ulempe med det er at man er avhengig av å ha tilgang til internett; man må ha en internettforbindelse. Cloud computing baserer seg jo på at man lagrer bilder og dokumenter på nettet. Men hvis internettforbindelsen plutselig forsvinner da har man ikke tilgang til bildene og dokumentene sine lenger. Men cloud computing gir oss mange muligheter, og bare fremtiden vil vise utviklingen innen teknologien.
SvarSlettJeg tenker at Cloud computing også henger litt sammen med PLE-konseptet, som vi var igjennom på forelesning 02.12.2011. Ikke bare er løsningene nettbasert, men skyen kan legge til rette for deling/samarbeid og metodikk for læring på en annen måte enn et lukket LMS kan.
SvarSlettI tillegg tenker jeg at vi kanskje beveger vi oss mot et generasjonsskifte også i forhold til hva vi tolererer av forandringer i et eksternt system som benyttes aktivt. Jeg ser for meg protester, spesielt blant den eldre garde av lærere, dersom det innarbeides et cloud-system som forandres alt etter hva de finner på i Silicon Valley.
Men da er igjen poenget med digital kompetanse at de som bruker det og holder seg oppdatert skal takle disse endringene og integrere de på en fornuftig måte.
Jeg støtter absolutt bruk av cloud computing. Mindomo og Google Documents er gode eksempler.