søndag 21. november 2010

Opphavsrett og personvern

Denne gruppeoppgaven tar for seg opphavsrettigheter og personvern.
Helge G og Helge S
Dette bildet har fotografiske rettigheter, nemlig mine!

Oppgave 1
Scenarie A:
Bilde (av barn) funnet på privat hjemmeside. Kan dette bildet publiseres av oss på nettet?
En må ha avklart den fotografiske rettigheten til bildet. En må også ha avklart rettighetene til personvern fra de som det er tatt bilde av. Der ansiktet er tydelig gjenkjennelig, slår personvernet inn. Om dette er barn under 15 år må foresatte sin godkjenning innhentes. Skriftlig eller muntlig godkjenning er greit.

Scenarie B:
Dine barn, men en annen har tatt bildet.
Her må jeg som foresatt ha blitt forespurt om publisering av egne barn. Opphavsrettighet/fotografisk rettighet må avklares med den som har tatt bildet.

Scenarie C:
Dine barn, du har tatt bildet.
Personvern for barn under 15 år er ditt ansvar, ditt eget bilde velger du om du vil publisere eller ikke. Men tillatelse må innhentes for hver gang publiseringen skal skje, dette kan bli en utfordring!

Har jeg spurt ham om publisering? 

Viktige element å avklare i forhold til dette temaet i skolen:


  • Hvem du spør
  • Hvor ofte du spør
  • Hva du spør om (og med det informerer om)
Hva menes med aktivt og passivt samtykke? Her vil skolen ved passivt samtykke ikke ha dokumentert at dette er et frivillig, uttykkelig og informert samtykke. Derfor bør slike avklaringer være skriftlige og innhentes kanskje så ofte som to ganger i året. Eller så ofte det trengs ut fra bruk av bilder. 

Oppgave 2:
Scenarie A: 
Bilde med personer/barn uten at en ser ansikt.
De samme opphavs- fotografiske rettighetene og personvernregler gjelder i dette bildet også. Det er ikke bare ansiktet som kan identifisere barna. En må fremdeles innhente tillatelse fra fotograf og foresatte til å bruke bildet. Tenk bare ved barnefordelingssaker eller tilfeller der barna er plassert på hemmelig adresse.
Men så kan jo 17. mai paragrafen gjøre dette legitimt, er det personene eller konstruksjonen som er vesentlige i framstillingen? Her må en objektivt vurdere hva som er legitimt og fornuftig.

Scenarie B:
Dine barn, en annen sitt bilde.
Fremdeles avklare de fotografiske rettighetene til bildet. Avklare med barn/foresatte om bruk av bildet.

Scenarie C:
Dine barn, dine bilder.
Personvern for barn under 15 år er ditt ansvar, ditt eget bilde velger du om du vil publisere eller ikke. Men tillatelse må innhentes for hver gang publiseringen skal skje, dette kan bli en utfordring!
Hva så med tilfeller der det er delt foreldreansvar?

Oppgave 3:
Fotografi av et maleri på nettet, signert med synlig navn, ganske ukjent maler. Kan du publisere bildet?
En må avklare de fotografiske rettighetene, samtidig må en jo avklare bruksrettighetene fra maleren.
Om bildet ikke har en opphavsmann eller at kunstneren hadde vært død i 70 år, eller at fotografen har vært død i 15 år, kan det brukes. En må her se dette i lys av verkshøydekravet.
Du kan imidlertid fritt avbilde og publisere åndsverk som varig er satt opp på offentlig plass. (Åndsverksloven 1961 §24 og 43 3. ledd)

I sammenheng med opphavsrettigheter og personvern må en skille mellom publisering på Internett og bruk i skolens intranett eller skolens interne servere. Også LMS må regnes som en begrenset publisering, der materiale kan brukes, men uten at det er "fritt fram" i forhold til lovgiving og etiske linjer.

Oppgave 4:
Lydfil fra www.mp3.com/free-music/
Kan du publisere lydfilen? Nei den kan ikke publiseres, den er gratis å få tak i men ikke lov å publisere. En må her se hva som er lov og hva en kan bruke filen til.
Kan du bearbeide lydfilen og publisere den? Nei du kan ikke gjøre dette heller, det dukker opp etter mye leting etter informasjon på siden. 
Hva må til for at du skal kunne publisere?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar