mandag 31. januar 2011

juks på prøver med pc....

Denne artikkelen føyer seg inn i rekken over tema som kan brukes i en diskusjon i klassen vår på DKL.
Reportasjen ble sendt på NRK Norge i dag, i dag 31.01.2011. Etter min mening så viser dette bare behovet for bedre datakunnskap i skolen. Man kan legge opp prøver på en slik måte at juks på slike prøver ikke er mye vits. Denne skolen sier jo bare i denne reportasjen at de ikke følger med i timene. Eleven som ble intervjuet sier jo rett ut at det ikke er mange som kan særlig mye data.

Artikkel:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.7486811
Reportasje:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/707432/

lørdag 15. januar 2011

Sosiale nettverk i skolen

Valgte bevisst å skrive dette innlegget etter at vi hadde hatt samlinga i Volda 13 og 14 januar 2011.
Dette for å ha et best mulig utgangspunkt for å skrivinga. Vi skulle altså se på tre forskjellige sosiale nettverk i denne øvingsoppgaven som tilhører dette emnet. Det ble også skrevet en Wiki.
Denne finnes her:sosialweb Gruppe 4
Jeg velger da å se på Twitter, Del og bruk, og MSN. 
Del og bruk er vel den mest ukjente av de. Etter å ha meldt meg inn, så slo det meg at det var på mange måter likt Facebook. Liksom en litt stueren Facebook for skolen. For den er beregnet på skolen.
De presenterer seg selv på sine hjemmesider på følgende måte: Et nettverk for lærere, pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med interesse for sosial web, IKT og skole. Del, øk og bruk din digitale kompetanse. Sammen er vi smartere!
      Utfordringen vi har i skolen i dag er at elevene bruker faktisk disse sosiale nettverkene, mens de fleste lærere ikke er helt "på nett". Derfor blir disse sosiale nettverkene mere som en plage i undervisningen. Det er ikke stuereint å snakke om å bruke sosiale nettverk i skolen. Sosiale nettverk er kommet for å bli, så utfordringen i skolen er å bruke de til noe fornuftig i steden for å stritte i mot. Men i denne sammenhengen så må vi i skolen vise digital danning. For det er her skolen må kjenne sin besøkelsestid. Vi må lære elevene våre digital danning. Det er ikke til å komme ifra at Dette er en del av den femte grunnleggende ferdigheten. 
      Bruken av mange sosiale nettverk aktivt i skolen, kan skaffe oss noen utfordringer. Deriblant er de kommersielle kreftene. Det er ikke til å komme ifra at de finnes i bakgrunnen, og de skal tjene penger! Det er i dag "forbudt" med reklame i skolen, og dette er i høyeste grad reklame. Så kan vi da for eksempel pålegge elevene å opprette kontoer i slike nettverk? For skal vi få et slikt system til å fungere, så må hele klassen/gruppen operere i samme "nettverket".   
I steden for fordeler og ulemper vil jeg kalle punktene for Muligheter og utfordringer :-)
         Først mulighetene:
Twitter
Kan brukes til å nå ut til store grupper med korte og enkle beskjeder. Mange har muligheten til å få disse beskjedene på mobilen. Kanskje mer som en informativ tjeneste...
Del og Bruk
Samarbeid er her et stikkord. For vi lærere trenger å bli flinkere til å bruke slike sosiale nettverk, og denne er skreddersydd for oss! 
MSN
Når det gjelder chat, så er det ikke så mange som er bedre enn Microsoft/MSN. (Mange av de andre sosiale nettverk har en heller dårlig chat funksjon). Den har også fått muligheten til å integrere mange av de mest populære sosiale nettverkene, slik at man kun trenger å være pålogget et nettverk.  
       Utfordringene er stort sett de samme for alle tre. Den største er igrunn de kommersielle kreftene, siden de griper inn i lovverket til skolene. Deretter vil jeg si at det er i daglig bruk den store praktiske utfordringen ligger. Nemlig det å styre bruken av disse nettverkene. Klasseledelse blir bare enda viktigere.
Så skal bruken forsvares med pedagogisk riktig bruk, og da MÅ lærerne øke sin digitale kompetanse.
Samlet sett, så kan disse utfordringene sees på som en mulighet. Da tenker jeg på den digitale danningen skolen kan gi elevene. Mange tenker ikke over hva de publiserer av for eksempel bilder. Er det alle bilder som blir lagt ut man kan tenke seg er like kule om 10-20 år? Det er sist men ikke minst en potensiell arena for mobbing både i og utenfor skolen.
        Disse sosiale nettverkene har jeg sett på med pedagogiske øyne, og er kanskje og helt de samme egenskapene som nettverkene selv hadde villet beskrevet seg selv som. 
Sosiale nettverk er kommet for å bli, så la oss integrere de i skolen som en resurs!!!